Witam. Chciałbym porozmawiać o muzyce z gier komputerowych.
Ta muzyka jest niedoceniana zazwyczaj, mimo iż twórcy większych produkcji bardzo się w nią angażują.
Oto kilka moich ulubionych utworów

:
Gusty Garden
The Great Sea
Mother 2
Muzyka z Prince of Persia: Warrior Within zasługuję na pochwałę bo była co najmniej świetna ale w kompletnie nie orientalnym klimacie co nadrabiała poprzednia i następna część
http://www.youtube.com/watch?v=DGfLs7a_rkM
Jeśli chodzi o muzykę to na pewno wszystkie RPGi BioWare'u. Kawałki z IceWind Dale czy Baldura są nie do pomylenia.
Pierwsze Alien vs Predator też miało niczego sobie ścieżkę, osobną dla każdej rasy.
Podobnie Starcraft. Nie jest jakimś cudem muzyki ale soundtrack mocno zapada w pamięci.
Kultowa jest jeszcze dla mnie muzyka z Total Annihilation i dla niej najchętniej wracam do tej gry.
Właśnie, na uznanie zasługuje jeszcze świetny soundtrack z Little Big Planet i Red Dead Redemption! W tym drugim jest NIESAMOWICIE klimatyczny!
Cudze chwalicie, swego nie znacie

Wiedźmin! Jeden z lepszych soundtracków w grach, moim zdaniem. Zwłaszcza spokojne kawałki - świetnie budują klimat.
Old Manor
Dusk In Northern Kingdom
River of Life
Oj, dużo tego, wklejam kilka przykładowych.

a dla mnie najbardziej miodnym soundtrackiem jest World of Goo. Jedyna gierka, w którą gram bez własnej muzyki. To jest niezła próbka:
http://www.youtube.com/watch?v=o30HZquEnuw
Cudo!!!
W sumie jesz cze muzyczka z Heroes of Might&Magic IV jest świetna.
@ Rivo - właśnie, Wiedźmin!

Popieram.
Hymm...World of Goo mi się skojarzył z Loco Roco - tam też był fajny soundtrack, trochę dziecinny, ale w ucho wpadał
Red's Theme
I nie wiem, jakim cudem nikt dotąd nie napisał o serii Silent Hill - muzyka z tych gier to dla mnie coś genialnego.
Cradle of Forest albo tutaj
Waiting for You
Z innych klimatów, seria Tony Hawk's Pro Skater, ze szczególnym wskazaniem na część drugą
Mała kompilacja 
Nie lubię soundtracku z World of Goo - przerażał mnie. Dla mnie nawet w horrorach powinno grać coś w stylu Loitumy, żebym się przypadkiem nie poryczała ze strachu,

.
jego klimat oddaje idealnie angielskie słowo "creepy"
to było w nim najwspanialsze

!
Cerbin. O THPS zapomniałem zupełnie. Kurde jaka to była genialna seria (tak do części 4 mniej więcej).
Będę w Suwałkach to wygrzebie gdzieś 2 i 3 i znowu przejdę wszystko i wszystkim co się da
A World of Goo nie chciało mi się na Windows 7 odpalić

A podobno jest świetne.
Jeżeli chodzi o muzykę z World of goo, to świetnie brzmi:
tutaj
edit: Lol, w cytat dałem linka

Generalnie najbardziej lubie OST z Neverhood'a, WoW'a, HoMM3, PoP WW (mam na dysku wersję sklepową, o niebo lepszą od tej wyciągnietej z gry) oraz wszystkie GTA w trójwymiarze.
A jak chcecie sobie posciągać soundtracki z innych gier to wejdzcie na
http://gh.ffshrine.org/
Neverhood - taaaaaaaaaaaaaaaaaaaak!
Miałam nawet wyciągnięte wszystkie melodyjki z radia ("Man... sleeping!"), boska rzecz, często słuchaliśmy jeżdżąc na wakacje (kilkanaście godzin drogi, więc trzeba było różnicować podkład

) ... Nawet rodzice lubili słuchać

Polecam muzykę z gry flashowej "Robot Unicorn Attack"