01-12-2009, 19:01
To ja tak apropo tego ostatniego paska z shoop da whoop. Jak kilka osób w komentarzach zauważyło, samo wyróżnianie się tego specyficznego wyrazu twarzy w trzecim kadrze mimowolnie sprawiało, że wystarczyło widzieć go choćby kątem oka, aby wiedzieć jak zakończy się pasek. Moim zdaniem takie właśnie "widzenie puenty kątem oka" potrafi zabić nawet najlepszy żart w komiksie. Dlatego moja sugestia jest taka, aby paski montować w sposób nie pozwalający na ujrzenie kadrów z puentą przed właściwym dotarciem do nich - potencjalne rozwiązanie zostało przeze mnie wspomniane w moim komentarzu. Cały pic polegałby na tym, że widzimy tylko jeden kadr z komiksu, a klikając na jakiś przycisk albo nawet i na samym kadrze, przesuwamy się do kolejnych kadrów, nie widząc wcześniej ich treści; byłoby wtedy zaskoczenie, gdyby zastosowano to przy tym choćby feralnym pasku z laserem. Oczywiście, czytelnik mógłby wedle woli kliknąć gdzieś na dole przycisk wyświetlający cały pasek. 
Gdyby ktoś mi nie dowierzał z tym, czy rzeczywiście układ kadrów ma takie duże znaczenie, to proszę spojrzeć do mojej galerii na dA i poszukać komiksów z zastosowaniem ułożenia "panel pod panelem". Czytelnik nie widzi ostatnich kadrów ani nawet kolejnych (za wyjątkiem początku komiksu), dopóki nie przejedzie do nich rolką myszki. Można by zresztą zastosować owe "panel pod panelem" i w UC; ale chyba by się to nie sprawdziło, skoro paski mają na ogół tylko trzy kadry, zaś rozdzielczości używane przez czytelników mogą być bardzo duże...

Gdyby ktoś mi nie dowierzał z tym, czy rzeczywiście układ kadrów ma takie duże znaczenie, to proszę spojrzeć do mojej galerii na dA i poszukać komiksów z zastosowaniem ułożenia "panel pod panelem". Czytelnik nie widzi ostatnich kadrów ani nawet kolejnych (za wyjątkiem początku komiksu), dopóki nie przejedzie do nich rolką myszki. Można by zresztą zastosować owe "panel pod panelem" i w UC; ale chyba by się to nie sprawdziło, skoro paski mają na ogół tylko trzy kadry, zaś rozdzielczości używane przez czytelników mogą być bardzo duże...
wtedy nie byłoby takich pasków jak