UntitledComics! Forum

Pełna wersja: Polityka
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4 5
No więc, to, co się dzieje w obecnym rządzie, daje do myślenia nie tylko dorosłym, ale także nam, polskiej młodzieży.
Czy uważacie, że rząd dobrze sprawuje władzę? Co mogliby zrobić, aby w naszym państwie żyło się lepiej i nie było tyle afer i korupcji? Wypowiadajcie się.

(PS. Giertych musi odejść! ;P)
W naszym państwie nigdy nie było dobrych rządów i pewnie nie będzie. Po tej aferze z Lepperem to już nawet telewizor na wiadomości wyłączam. Wszędzie Tylko polityka i polityka.

(PS. Giertych po urlopie na 99% nie wróci do ministerstwa, bo już sie spakował)
Pierwsze co musieli by zrobić to skupić się na tym by tą władze wykorzystać do zmian zamiast do rozliczania swoich krzywd z przeszłości i wyrównywania rachunków. Powinni przestać myśleć o tym jak utrzymać się przy władzy a zacząć kombinować co zrobić by ich następcy mieli jak najmniej roboty i sprzątania po nich. A poza tym powinni wbić sobie do głów że rola polityka to nie przywilej a służba dla społeczeństwa. Taka sama jak policjant czy strażak.
Za to my powinniśmy zapomnieć o hasłach nawołujących do bojkotowania polityki. Ona jest i zawsze będzie miała wpływ na nasze życie. Nie pójście na wybory nie jest w żadnym razie lekarstwem na złą sytuacje. Jest niemym przyzwoleniem na to co dzieje się teraz. Chcesz sprawnego i kompetentnego rządu? To przy najbliższej okazji zadaj sobie trochę trudu by zorientować się wśród kandydatów i rusz swoje cztery litery na wybory. Jestem zwolennikiem teorii że jeśli nie zabrało się w jakiejś sprawie głosu to nie ma się prawa narzekać.
Olciak napisał(a):(PS. Giertych musi odejść! ;P)
Tak, ale moim zdaniem nie do końca za to, co robi z polską szkołą. Musi odejść za brak tolerancji do innych wyznań, orientacji seksualnych i wszystkich innych oczywistych różnic między ludźmi. Ale trzeba być obiektywnym - nie wszystko, co Wielki Roman robi jest złe. Może program Zero Tolerancji nie jest najmądrzejszym pomysłem, ale za to popieram pomysł wliczania lekcji religii do średniej. Jeżeli ktoś już uczęszcza na ten przedmiot, to chyba po to, żeby się uczyć, a nie, żeby się opieprzać. Jednocześnie z własnego doświadczenia wiem, że w większości przypadków ta decyzja pana ministra będzie skutkowała dodatkową ważną piątką na świadectwie. Ale mimo to myślę, że lepszym pomysłem byłoby wyłączenie lekcji religii z programu nauczania w szkołach i zorganizowanie katechez przy parafii. Mógłby to być pierwszy krok do oddzielenia państwa od Kościoła. Państwo jest dla wszystkich, nie tylko dla wierzących, a w przypadku Polski - katolików. A za mundurki nie będę Giertycha tępił, bo u nas w szkole to będzie wyglądać tak, że codziennie będę chodził w granatowej koszulce. Ot, cały mundurek. (Chociaż wolałbym, żeby mundurki pozostały tylko sugestią, a o wprowadzeniu decydował dyrektor).

Droops napisał(a):(PS. Giertych po urlopie na 99% nie wróci do ministerstwa, bo już sie spakował)
Już tak raz odchodził ;) Chociaż mam nadzieję, że tym razem mu się uda :)

Karol-ek

Cytat:popieram pomysł wliczania lekcji religii do średniej.
Każdy wie jak wyglądają w większości lekcje religii.
Karol-ek napisał(a):
Cytat:popieram pomysł wliczania lekcji religii do średniej.
Każdy wie jak wyglądają w większości lekcje religii.
pooshh napisał(a):z własnego doświadczenia wiem, że w większości przypadków ta decyzja pana ministra będzie skutkowała dodatkową ważną piątką na świadectwie.
:)
Piątką ? pF, chyba u Ciebie ;).
Giertych się nie spodziewał, że nam się to spodoba ;)

Piątka? PFFF! Ja mam szóstkę! Nie pytajcie za co, ale to jest wspaniałe ;P
Moim zdaniem Narkus sensownie pisze. Gdyby ta cała banda skupiła się nad realnym dbaniem o dobro kraju,a nie swoje własne, mogłaby zdziałać wiele dobrego...Cóż, pytanie, czy możliwe jest wychowanie sobie polityków myślących właśnie w kategoriach racji stanu, a nie własnej kieszeni, gdy otaczająca rzeczywistość jest, jaka jest. Nierzadko przecież wśród osób wybranych na przedstawicieli narodu zdarzają się afery i skandale, kłótnie o to, komu należy się więcej i desperackie starania utrzymania stołka...
Moim zdaniem, potrzebna nam nowa elita polityczna, w miarę możliwości wychowana jak najdalej od obecnej. A to osiągnąć można poprzez budzenie świadomości politycznej i zaangażowanie młodzieży, zachęcanie do wyrażania swojego zdania, ale i przestrzegania norm moralnych i tolerancji...czy może to zbyt marzycielsko już?
Olcia napisał(a):Piątka? PFFF! Ja mam szóstkę! Nie pytajcie za co, ale to jest wspaniałe ;P
Ja mam ledwo 3. W szkole średniej lekcje religii nie wyglądają jak w podstawówce... tutaj za podręcznik uważa się biblie, którą trzeba studiować i są z niej całkiem poważne sprawdziany wiedzy, to nie malowanie kwiatuszków... nie! Powiadasz 6 z biegiem czasu ocena spadnie chyba, że znasz całą biblie na pamięć i ją rozumiesz, nie wiem czy wtedy będzie Ci zależało na wprowadzeniu religii jako przedmiotu wpływającego na średnią ocen oraz przejście do następnej klasy - mi nie zależy i oby tak się nie stało. Znając Romana to wszystko jest możliwe, =] jego trzeba odsunąć od rządu. Sejm, senat to nie miejsce dla ludzi z problemami istoty egzystencjalnej. Cześcpa!~~
Un4given napisał(a):nie wiem czy wtedy będzie Ci zależało na wprowadzeniu religii jako przedmiotu wpływającego na średnią ocen oraz przejście do następnej klasy - mi nie zależy i oby tak się nie stało
To po co chodzisz na religię?
Przedmiot który nie jest obowiązkowy nie powinien mieć wpływu na średnią. Rozumiem że średnia ma służyć porównaniu wyników. Jeżeli mamy wszystkich uczniów porównywać po średniej to musi być ona dla każdego wyliczana w ten sam sposób. Jeżeli część będzie miała w nią wliczoną ocenę z religii a inni nie to jak ich średnie porównywać?
Narkus, dobrze mówisz. Dlatego jestem za usunięciem religii ze szkół i prowadzeniem katechez w jakimś parafialnym domu katechetycznym, lub innym odpowiednim miejscu.

Karol-ek

No bo nie każdemu rodzice pozwolą nie chodzić na religię. ;)
A przykładowo mamy z niej 4 i już jest niżej niż kolega który nie chodzi.
Niech ta religia w szkołach będzie. Nikomu to nie szkodzi ale pod warunkiem że jest całkowicie nieobowiązkowa i sensownie prowadzona. Niestety duża część katechetów to zdewociali tradycjonaliści którzy zamiast uczyć dzieci o Bogu czy religii probują narzucić im swoje przekonania itp.
Stron: 1 2 3 4 5
Przekierowanie